Gennemgang af C25 listen: Farven grøn – attraktive aktier

af | okt 22, 2021

Den sidste gruppe med farven Grøn omfatter de få aktier med en (i min optik) positiv udviklingsmulighed vurderet ud fra selskabets børsværdi og det potentiale som kan forventes at udfolde sig i de kommende år. Tidshorisonten er per definition lang for den reale præstation i deres forretning, men kursmæssigt kan udviklingen få et helt andet forløb, idet børsforhold er hurtigere og vildere end virksomhedens egentlige performance tilsiger. De Grønne aktier er den interessante gruppe ud fra et placeringsmæssigt synspunkt.

Listen omfatter imidlertid kun fire aktier, og størrelsesmæssigt er det kun Mærsk som har stor vægt opgjort i markedsværdi (ca. 350 mia. kroner). Her er kun halvdelen af aktierne ude i frit flow, og dette tal udgør det reelle børsmarked. Bavarian Nordic har en markedsværdi på 20 mia. kroner (10 pct. ligger fast), FLSmidth har en børsværdi på 14 mia. kroner (10 pct. ligger fast placeret) og Lundbeck har en markedsværdi på 35 mia. kroner (69 pct. ejes af Lundbeck-fondet).

For private investorer er et lavt frit flow en fordel og ikke en ulempe. Det giver nemlig større elasticitet (prisudsving), og her er man jo orienteret for opadgående. Det kan altså gå hurtigere opad end i en aktie med et stort frit flow. I det daglige liv på børsmarkedet glemmer man ofte betydningen af denne struktur, men når ”toget kører” med en positiv kursudvikling, kan der hurtigt komme skub i værdiudviklingen, når det frie flow er begrænset. Det samme gælder selvfølgelig for nedadgående, men kunsten som investor består jo netop i at undgå perioderne med nedture og så samle aktien op igen nede i et attraktivt lavt kursniveau, når der atter bliver udsigt til rygvind. Man skal ikke købe en aktie ”bare fordi den er billig”, men lade ”bogen” blive stående på hylden i biblioteket indtil der fremkommer en udvikling, som indebærer nyt upside perspektiv.

Se hele artiklen på EuroInvestor

Læs analysen af hver enkel selskab i gruppen gul i nedenstående artikler:

C25: Mærsk har vind i ryggen – det skal de udnytte

C25: Bavarian Nordic har gang i et “alt-eller-intet” projekt

C25: FLSmidth kan bidrage til den grønne omstilling

C25: Lundbeck er uhyre billig – køb når alle andre vil sælge