Arbejdet med oprydning, integration og effektivisering fortsætter og går efter planen. Der er greb om overhead-udgifterne, som ligger helt stille, og tilsyneladende er der også ro, orden og fornyet optimisme på de indre linjer. Teva er en stor og vidt forgrenet koncern, som er blevet udviklet hurtigt via opkøb på opkøb uden gennemførelse af stringente planer for at opbygge en effektiv helhed. Kort sagt sammenbragte børn. Fordelingen er pt. 57/43 for generika/originalprodukter.
Opkøbene blev i hovedsagen betalt ved at optage lån, og det var først da indtjeningen begyndte at vise svaghed (blandt andet udløb af patentbeskyttelsen på cash cow produktet Copaxone), at alarmklokken ringede. Den høje udbyttebetaling blev pludselig stoppet, og ledelsen skiftet ud. Efter lidt nøl og famlen omkring personforholdene overtog Kåre Schultz så jobbet som topchef og dermed opgaven med at redde selskabet igennem en alvorlig krise.
Genopretningen blev sat på skinner og er nu nået halvvejs – selv om der undervejs dukkede nye og uventede kagesager op (primært krav i USA om kompensation vedrørende salg af opioider). Det er alt sammen foregået i en fase med let modvind i form af nedadrettet pres i USA. Bidenadministrationens nyeste krav om lavere priser på lægemidler kan ende med at få samme konsekvens. Hvis originalvarerne skal sættes ned i pris, kan det reducere indtjeningen på generiske produkter som en følgevirkning. Det samlede marked bliver nemlig mindre. Nu må vi se, hvordan det spænder af i praksis her i efteråret, hvor initiativer forventes lanceret. Generikerne har ikke haft held til at opnå en profil som ”borgernes bedste ven”, der åbner for mere rimelige priser på medicin.
Teva fremhæver i sin præsentation af Q2, at selskabets generiske produkter i 2020 sparede USA’s sundhedssystem for udgifter på 28,8 mia. dollar. Det er et ekstremt stort tal – i særdeleshed set i forhold til en omsætning i USA inden for generika på 4,0 mia. dollar. De interessante informationer må opfattes som en regulær (og relevant) forsvarstale og markering på generikernes vegne af deres betydning før starten på debatten om kommende politisk vedtagne forandringer af prisforhold og regler for varehåndtering af lægemidler.
Genopretningen af Teva
Restrukturering har ført til en gevaldig oprydning og koncentration af ressourceindsatsen, og det har skåret medarbejderstaben voldsomt ned. Det er lykkedes at nedbringe nettogælden fra toppunktet på 34 mia. dollar til nu 22,7 mia. dollar. Målet er ultimo 2023 at opnå følgende nøgletal (styrke): nettogælden må højest udgøre 3 gange EBITDA (driftens bidrag før afskrivninger). I øjeblikket ligger dette tal på 4,7 gange. Samtidig skal overskudsgraden op på 28 pct., og på det punkt mangler der ikke ret meget.