Svenssens livsvisdom i 10 punkter

af | aug 31, 2021

Min livsvisdom om mennesket, som jeg har opsamlet i løbet af de første 65 år:

1. Der er en Gud – fremstod synlig som menneske i Jesus, blev slået ihjel af misundelige mennesker men opstod igen som levende og er nu til stede i form af Helligånden. Gud findes ikke – Gud finder. Spørgsmålet er, om du vil lade dig finde (I once was lost, but now I’m found).

Kilde: Bibelen.

2. Der er to udbredte, sammenhængende forhold: Myten og den irrationelle fornuft. Forklaring: Ud fra grundlaget i en ”kanoniseret” hypotese/fortælling (myte) kommer heraf en række ”fornuftige” følgeslutninger, fx Iraks ”Weapon of mass destruction”, Corona-foranstaltninger med minknedslagtning, IT er effektivt, Stordrift i kommuner, skoler, sygehuse er en fordel. Fornuft bygget på en myte er bare ikke rationel. Det er en stor fælde.     

Kilde: Stein Mehren (norsk forfatter): Myten og den irrasjonelle fornuft (1977).

3. Der er tre fjender for mennesket: Det onde, Staten, Teknik.

Kilde: Sydamerikansk forfatter?

4. Der er fire typer mennesker ud fra adfærd: Win-Win, Banditter, Hjælpeløse, Stupide. Betyder at karaktertræk er afgørende, når man skal bedømme mennesker. Identificer og undgå Stupide.

Kilde: Carlo Cipolla: The basic laws of human stupidity.

5. Der er fem faktorer, som bestemmer markedspriser og andre forløb frem mod et udfald:

Udbud, Efterspørgsel, Strukturforhold, Mennesker, Tid (tidspunkt og tidsmæssig udstrækning).

Kilde: Lau Svenssen (opsummering af generel viden herom).

6. Der er en anden 3’er og derfor no. 6: Menneskets tankegang styres enten af: Tradition, Indefra eller Udefra. Betyder at dannelse er vigtigere end uddannelse.

Kilde: Ukendt.

7. Der er syv gode vaner: Vær proaktiv, Begynd med slutningen, Gør det vigtigste først, Tænk vind vind, Søg først at forstå dernæst at blive forstået, Skab synergi, Slib kniven (fortsæt at forbedre).

Kilde: Stephen Covey: Syv Gode Vaner.

8. Der er en anden 4’er og derfor no. 8: Fire værdier for din adfærd (HAIL): Honesty, Authenticity, Integrity, Love.

Kilde: Opsummering fra TED talk kursus.

9. Der er ni bogstaver i det afgørende ord i livet: KÆRLIGHED – fra og til Gud, dig selv, din ægtefælle, dine børn og familie, og andre mennesker som venner og fremmede (gæstfrihed, imødekommenhed). Du SKAL elske Herren din Gud og din næste som dig selv (du gør det nemlig ikke passivt). De græske ord herfor er: Agape, Philautia, Eros, Storge, Philia, Xenia.

Kilde: Bibelen, Almen viden.           

10. Der er ti bud: Jødiske (heri 5 ikke-religiøse (”noatiske”), som kendtes før de ti bud, og findes i alle kulturer: forbud mod incest, drab, hor, tyveri, løgn (krav om retfærdige domstole). Som regel er der dog et første punkt: Respekt for autoriteten i form af en gud eller høvding/konge. Afledt heraf følger blasfemi. I dag bruges en af Luther modificeret udgave af de ti jødiske bud (forbud mod billede af Gud er ophørt efter Jesus kom til jord, og begær tilføjes).

Kilde: Bibelen, Luthers lille Katekismus, Almen viden om kulturer.

Sådan er min foreløbige opsummering af den livsvisdom om mennesket, som jeg har opsamlet i løbet af de første 65 år. Antallet svarer til de ti bud. Gud må mene, at vi ikke kan overskue mere end ti punkter – og de utallige eksempler på overtrædelser tyder jo på, at ti måske er lidt for meget.

Lau Svenssen