Tilstrømningen af nye investorer på aktiemarkedet bringer erindringer frem om USA’s Gold Rush, der for alvor tog fart fra 1850 og varede resten af dette århundrede. Men der har været mange andre eksempler på bonanza-jagt både før og efter, og selv i vore dage går det fra tid til anden løs med jagt på guld og diamanter – typisk sker det i fattige udviklingslande. Guldfund i et frit tilgængeligt område uden ejendomsret er enhver mands chance for pludselig at blive rig. Alene et rygte kan mobilisere en broget skare af mennesker, som nu ser deres livs mulighed for en bedre tilværelse.
Reglen First in-First out gælder dog også her, så inden man overhovedet opdager fænomenet, er det ofte for sent. I stedet tjenes de gode penge af mellemmænd (tænk blot på menneskesmuglere, som har fået en bedre og mere sikker forretning end narkohandel), leverandører og ejere af aktiver, der er så heldige forud at være placeret netop på det sted, hvor det nye hot spot ligger. Boom’et i Bitcoin og andre ”kryptoaktiver” er et nyt eksempel, og det kan jo klares via internettet uden en farlig rejse igennem Death Valley. Den lette adgang har skabt en ny gruppe af IT-guldgravere, og det er nok forklaringen på den enorme bølge af spekulation i disse virtuelle påfund. Buyer beware.
Stock Rush
Det er næppe forkert at tale om et Stock Rush, og her bobler det kraftigst i lande med høje afkast og en eksisterende udbredt aktiekultur. I de angelsaksiske lande er der opbygget almindelig forståelse og anerkendelse af værdien ved et stort og frit aktiemarked som omdrejningspunkt for at præstere en dynamisk økonomisk udvikling. Her er England dog gledet bag ud af dansen med et hensygnende erhvervsliv og elendig samfundsøkonomi. USA med IT-selskaber ligger helt i front.