Novo: Væksten er koncentreret i GLP-1-produkter

af | aug 6, 2021

I disse år er Novo-gruppen Danmarks topvirksomhed i erhvervslivet, altså den motor vi alle lever af som nation.

Her indtager Novo Nordisk rollen som den absolut største med sine ca. 46.000 medarbejdere. Selskabets vækst kører videre i højt tempo (samlet +12 pct. i omsætning opgjort i faste valutakurser i første halvår) selv om man betjener modne markeder. Drivkraften er satsningen på GLP-1 produkter, der benyttes til behandling af type 2 diabetes og fedme, men mere kan komme til. NN fastholder samtidig positionen som leder i det gamle kerneområde inden for insulin (type 1 diabetes). Her går det heldigvis fortsat godt, men det er fremkommet som en blanding af nedgang i USA pga. pres på prisen og fremgang i salget på nye markeder. Samlet er der tale om stagnation.

Væksten for GLP-1 er helt oppe på +30 pct. opgjort i konstante valutakurser, og sektoren er netop nu ved at erobre førstepladsen fra Insulin (omsætning). Da perspektivet er markant fremgang for GLP-1 mange år frem, må det nøgternt konstateres, at dette segment er blevet så vigtigt, at type 2 diabetes og fedme nu placerer sig i front – og det gælder både i absolut andel og angående væksten. Samtidig er GLP-1 produkterne kun nået et lille stykke op af den langsigtede blødt S-formede afsætningskurve. Efter startfasen i I-landene skal dækning af hele verden i gang. Anvendelsen inden for fedme er en form for gunstigt sideskud.

I forhold til konkurrenterne har NN med sine effektive GLP-1 produkter formået at erobre førstepladsen i det tilstødende marked for type 2 diabetes og yderligere kunnet benytte de samme aktive stoffer til en velfungerende behandling af fedme. NN’s position inden for diabetes i bred forstand er dermed manifesteret, og i kraft af vækstevnen ser det ud til at kunne fortsætte mange år frem. En positiv udvikling igennem 2020’erne synes sikret. Type 2 diabetes er i centrum.

De øvrige produkter

Biopharmaceuticals omfatter andre former for lægemidler, og her sakker man agterud i relativ vægt pga. den høje vækst i GLP-1 feltet. Det er dog dybest set glimrende, da NN derved tjener mange flere penge, som vil kunne satses på andre former for medicin end diabetes og fedme. Pointen synes imidlertid at være, at det næppe bliver de nuværende behandlingsformer i Biopharmaceuticals (væksthormon, blødermedicin mv.), som man vil satse på.

Pilen peger i retning af et skift i orientering over mod stofskiftet (leveren) og hjertekarsygdomme. Teknologisk kan satsning på stamceller blive et nyt område til at udvide virkefeltet og muliggøre nye former for medicinsk behandling. NN har været meget indadrettet/begrænset inden for R&D satsninger, men det ser ud til at ledelsen har ændret denne linje (efter formandsskiftet i bestyrelsen?). Nu er man parat til at købe projektrettigheder og patenter i mellemstor dimension for at udvide selskabets sortiment af produkter. De kan dog tidligst nå ud på markedet om 5-8 år.

Se hele artiklen på EuroInvestor