Interviewet har været bragt på EuroInvestor 5/11 21
Interessen for investeringer og aktiemarkedet er stigende – også blandt unge under 18.
En af dem er Samuel Rosado, der har været erhvervspraktikant hos Euroinvestor hele ugen og dermed en del af redaktionen. Han er 15 år og går til daglig i 9. klasse på Kastrupgårdskolen i Tårnby.
Her interviewer han en af de mest erfarne stemmer på det danske aktiemarked, Lau Svenssen, porteføljeforvalter i Millionærklubben og chefanalytiker i Svenssen & Tudborg, om udsigterne for aktiemarkedet i 2022, og lidt om hvor mange aktier man bør have i porteføljen.
Hvilke aktier skal man kigge på i 2022?
»Jeg går ud fra aktiemarkedet til næste år vil have et 5-7 pct. afkast. Man skal kigge over mod en sektorrotation ind i mere traditionelle selskaber som har gavn af et opsving i økonomien. Det er eksempelvis olie- og tankskibe, som i øvrigt lige nu klarer sig meget dårlig på grund af de dyk, der skete gennem coronakrisen.«
»Olieproduktion og tankskibsdrift er kommet halvvejs tilbage på fode gennem 2021, og det vil blive rettet mere op i 2022. Det vil jo så betyde, at man skal bruge mere olie, og at der skal sejles mere olie. Det ekstra olie, der skal bruges, kommer typisk fra Mellemøsten og andre olieproducerende lande. Det vil sige, at olien skal sejles langt, og med lange ture vil forøgelsen i løbet af 2022 gerne skulle ramme omkring 4 millioner tønder.«
»Det svarer til 100 millioner tønder i døgnet. Derfor kræver det flere skibe. Et stort tankskib alene kan flytte 2 millioner tønder, og med en forøgelse på 4 millioner tønder, skal hvert skib alene sejle otte ture på et år, hvilket bliver til meget, hvis man har nok skibe. Det vil aktiemarkedet formentligt nyde godt af.«
Hvad bliver den største risiko i 2022?
»Aktiemarkedet har aldrig været højere oppe, end det er lige nu. Det gælder både Tyskland, Sverige, USA og Danmark. Dog kan lande som England, Frankrig, Kina og Japan kan ikke helt følge med. Fordi vi er så højt oppe, er der også stor chance for, vi falder ned igen.«
»Gennem de seneste 10-15 år er der sket en interesse i alt, hvad der har med internettet at gøre. Det drejer sig blandt andet om selskaber som Amazon, YouTube, Twitter og Netflix. De er nemlig blevet trukket vanvittig højt op i niveau, fordi man mener, at de har fremtidens økonomi i hænderne. Men når de er så højt oppe, skal der heller ikke meget til, at de falder helt til bunds meget hurtigt.«
»Det, der så sker, er, at alle tror de selv bare skal lave et produkt og tjene millioner, men markedet vil falde, da alle ikke kan være på toppen. Mange ser på det som ‘the winner takes it all’. Det er det, som Google gjorde. De valgte at gøre alt gratis, og så smuttede alle derover. I dag er det den førende internetplatform i hele verdenen, men det er et ustabilt marked.«
Hvor meget vil aktiemarkedet stige næste år, altså 2022?
»Næste år bliver sløjt i forhold til i år og de forgangne, der har givet et afkast på mellem 15 og 25 pct. Derfor skal vi til at vænne os til, at takten bliver lavere igen fremover. Som sagt regner jeg med et afkast på mellem 6 og 7 pct. næste år.«
Hvis man er ny investorer, hvor mange aktier bør man så lægge ud med at købe?
»Det kommer meget an på ens mængde penge. Jeg mener, man bør starte ud med mellem 10.000 og 20.000 kr. Hvis du ikke som minimum har den mængde penge, får du ikke meget profit. Derudover er det klogest at variere og dermed have flere forskellige aktier. Man bør ikke bruge hele sin formue på en enkelt aktie. Derudover er det vigtigt at være frisk, men man skal stadig huske at passe på.«