Al begyndelse er svær, og som ny investor på aktiemarkedet skal man træde lidt varsomt i starten, ja, det bør man faktisk fortsætte med livet igennem. Kun en tåbe frygter ikke markedet. Hvis man aldrig har trykket på knappen med Køb, og set ordren blive ”gjort”, så kan man godt være lidt håndsky af frygt for at lave en dyr fejl. Bordet fanger jo ude i den virkelige verden.
Jeg vil i denne artikel prøve at komme med nogle ideer til, hvordan du som ny investor kan prøve at gå fornuftigt frem og lære det hele på en så sikker måde som muligt. Du vil formentlig komme til at dumme dig på et tidspunkt, men hvis du har fået en mere klar fornemmelse af markedets opførsel inden du trykker speederen i bund med køb/salg, så vil det næppe gå helt galt.
Den gamle måde – tag telefonen
I de almindelige full scale banker kan man stadigvæk få foretaget sine handler af en person i en filial eller i et investeringscenter. Dermed slipper man for selv at skulle trykke på knappen, men til gengæld koster det en højere kurtage. For de fleste yngre investorer vil det være et indledende trin for at komme i gang før man går over til selvbetjening. Handel med aktier uden for Norden vil dog ofte kræve personlig betjening i banken, og det skal man ikke være ked af. Her kan det let gå galt.
Med mindre man er meget ivrig med handler, så er det ikke kurtagen som tæller i det lange løb. Det drejer sig om at placere sine penge så rigtigt som muligt og holde ud så længe potentialet fortsat er til stede i en optur og sælge i tide, når det hele begynder at løbe træt oppe ved en top. Rebalancering ved stor kursgevinst, hvor en aktiepost er vokset meget i vægtandel, er et mellemtrin i den proces. Desuden skal man holde øje med ”bagholdsangreb”, hvilket består i et afbræk med en farlig situation for selskabet/aktien/kapitalmarkedet, hvor man skal vurdere, om det er bedre at hive i nødbremsen.