Chr. Hansen: Langsigtede satsninger skal sikre den høje børsværdi

af | okt 15, 2021

Selskabet tilhører gruppen af højt prissatte danske nicheindustrier.

De udgør en stor del af C25-listen, og listen omfatter eksempelvis selskaber som AmbuColoplastDemantGNNovozymes og SimCorpNovo Nordisk og Lundbeck er som medicinalfirmaer per definition placeret i en sådan position med et snævert virkefelt.

Børsmæssigt har nicheindustrierne været Darling-papirer igennem lang, lang tid og formået at klare sig på trods af alle mulige former for uventede negative stød udefra. Investorer elsker den form for indre styrke og stabilitet, men bagsiden af medaljen er netop denne succes. Aktierne har ”sejret sig ihjel” på børsmarkedet med store kursstigninger og er derfor endt med at være prissat (for?) højt. Om de så kan blive endnu dyrere er det spørgsmål, som investorerne skal tage stilling til. Er det tid til at sige TAK med store bogstaver, eller skal man blive hængende i håb om et forsøg på at tjene yderligere gode kursgevinster? Der er en top for alle ting – træerne vokser ikke ind i himlen.

I seneste måned har der været et setback for C25-indekset fra et toppunkt lige over 2.000 ned i 1.800 fulgt af et rebound til nu 1.874, altså -10 pct., hvorefter knap halvdelen af tabet atter er blevet genvundet. Er det en advarsel, eller skal man bare holde ud?

Chr. Hansen har løftet sit ambitionsniveau

Denne aktie har allerede fået klø i form af et kursfald fra toppen på 691 til nu 497. Det er et eksempel på børsmarkedets evindelige syndrom med overdrevne kursstigninger pga. medløb og bagklogskabsskriverier i medierne (rygklapperi) om udsigt til uendelig fremgang baseret på fantastisk evne til at frembringe resultater. Selv de bedste selskaber kan blive alt for højt prissat i et åbent børsmarked. Sådan fungerer et marked.

Chr. Hansen er en kronisk højt prissat aktie, men end ikke placering i toppen af verdens fineste rating-lister har kunnet forhindre en voldsom korrektion med revurdering af aktiens kursniveau.

De økonomiske resultater i de seneste år har da heller ikke givet grundlag for en så høj vurdering af aktien, og det er netop blevet bekræftet af det nye årsregnskab for 2020/21. Indtjeningen pr. aktie (uden særlige poster) endte på 1,51 € (11,25 kroner) mod 1,76 € (13,1 kroner) året før. Afkastningsgraden (ROIC) på den investerede kapital er på kun 11,6 pct., hvilket skal ses i forhold til et normalt niveau rundt 20 pct. i de foregående år. Ikke godt.

Man har frasolgt Natural Colors aktiviteten til kapitalfonden EQT, men denne køberkategori er jo ikke kendt for at betale for meget for noget. Omvendt er der ekspanderet ved opkøb inden for Health & Nutrition. Den gode, gamle forretning med fødevareorienterede kulturer, enzymer og ingredienser (Food Cultures & Enzymes) tjener fortsat gevaldigt mange penge, mens der er en ”blød start” for de mere avancerede tilkøb for at ekspandere inden for H & N.

Strategien består i en langsigtet satsning på at gøre Chr. Hansen til en avanceret virksomhed med en klar biotech profil. Men der er leveringstid for resultater af denne ekspansion. Det langsigtede perspektiv er særdeles spændende, idet fokus er rettet mod forbedret menneskelig fordøjelse og helbred samt reduktion af fedme – alt sammen med et bæredygtigt grundlag. Dybest set er det forebyggelse via en sundere kost, hvor mikrobiologi kan hjælpe os på rette vej. Skift i ernæringen fra kød til grøntsager er et andet element. Det er dog et tveægget sværd for selskabet som følge af salgsindsatsen i landbruget med foderforbedring ved opdræt af husdyr.

Uanset udsigt til negative CO2 påvirkninger angående salget af mælkeprodukter og oksekød, så har Chr. Hansen mere at vinde end at tabe ved en grønnere fremtid. Udvikling i retning af større bæredygtighed passer perfekt, og i kraft sin store faglige viden og evne til industriel produktion står selskabet stærkt.

Udfordringen bliver i virkeligheden fremprovokeret af markant øget indsats hos alle mulige forskere og konkurrerende firmaer, som også ønsker at kaste sig ind i udvikling af forbedrede bæredygtige fødevarer med attraktive egenskaber. Fremtidens fødevarer bliver næppe en tilbagevenden til simpel landbo grov-kost.

Se hele artiklen på EuroInvestor