Nokia jagter comeback med 2 trumfkort – aktien kan blive fantastisk

For mange investorer opfattes firmanavnet Nokia nærmest som et spøgelse – en fæl påmindelse om aktiers mulighed for både storhed og fald.

Nutidens investorer i boom-aktier (FAANG+ gruppen) burde måske tage ved lære af Nokia. Intet godt varer ved uendeligt. Konkurrenten Ericsson inden for telenetværk måtte også bide i græsset og har gennemlevet en dyb nedtur – før fornyet fremgang er påbegyndt.

Storhedstiden var 1990’erne med GSM-mobil-boom. Nokia nåede at blive verdens førende producent af mobiltelefoner. Markedsandelen toppede (så vidt det huskes) helt oppe omkring 38 pct. Imponerende, men desværre forbigående. Succesen blev opnået ved tidligt at udnytte selskabets teknologiske frontstilling inden for mobiltele-netværk til at også at blive førende inden for håndholdt udstyr (devices). Man overførte og udnyttede effektivt sin dybe know-how.

Nokia var faktisk også blandt de første til at satse på smartphones, altså udnyttelse af data og internet via de små telefoner, som dermed blev en form for mini-PC’er. Katastrofen ramte dem dog, idet Nokia valgte at satse på sin stærke markedsposition til at lancere en lukket IT-platform. Men en hurtig markedsudvikling og modebølge blandt unge betød, at andre koncepter end Nokia’s vandt kampen. Apple og Samsung erobrede markedet i løbet af få år, og kinesiske udbydere har siden taget en god luns. Nokia endte med at sige ”farvel og tak” til devices.

Nokia i dag – og i morgen

Tilbage er der dog to trumfkort. Først og fremmest har Nokia en stilling som af verdens førende teknologivirksomheder inden for telenetværk (kabler og trådløst). Telenet udgør en afgørende del af infrastrukturen i moderne samfund. Nokia klarede at afvikle sin aktivitet inden for det håndholdte udstyr og fortsatte ved at koncentrere sig om markedet for teleinfrastruktur (Backbone).

Den anden styrke ligger i forlængelse heraf men har en bredere og langt mere givtig karakter. Nokia (og det samme gælder for Ericsson) ejer patenter og andre intellektuelle rettigheder til en lang række centrale teknologier, som anvendes inden for kommunikation, elektronik og software.

Nokia Technologies divisionen fortsætter sit R&D-arbejde, og man leverer halvdelen af driftsoverskuddet. Overskudsbidraget er på over 80 pct. af indtægterne, og andelen i Nokia’s overhead udgifter er lav. Kort sagt er Nokia Technologies divisionen en guldgrube, men tidens gang må påregnes at give modvind. Uanset det tyder meget på, at der først nu er ved at gå hul på en bred digitalisering af samfundet og udbredelse af Internet of Things. Det kan give nye indtægter mange år frem, men der kræves evne til R&D-fornyelse og forlængelse.

Se hele artiklen på EuroInvestor

Få adgang til alle fire modelporteføljer via ét abonnement, der gælder for et år ad gangen.

Vælg Din Ideelle Investeringsportefølje

To aktiesparekonto-porteføljer eller Fire aktieporteføljer

HALV-ÅRSABONNEMENT

To aktiesparekonto-porteføljer

Store, kortsigtede placeringer med henblik på at opnå et højt afkast. Profilen er høj risiko på det begrænsede beløb.


500 kr. / halvår

ÅRSABONNEMENT

Fire aktieporteføljer

Hver aktiemodelportefølje er en samling af 15-25 konkrete aktier indenfor et bestemt tema, fx bæredygtig omstilling. De fire modelporteføljer tilgodeser forskellige investeringshensigter og balancering af afkast og risiko.

1.500 kr. / år

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret med vores nyeste artikler og aktie-inspiration

Se her, hvordan vi håndterer dine oplysninger i vores privatlivspolitik. Det er muligt at afmelde til enhver tid.