Yo-Yo i olieprisen

Flere nyheder stødte torsdag-fredag sammen just som det amerikanske finansmarked holdt pause under Thanksgiving.

Forud havde præsident Biden spillet ud med et forsøg på at påvirke olieprisen nedad ved at frigive 50 mio. tønder olie fra USA’s strategiske beredskabslagre. Mængden svarer til en halv dags globalt forbrug eller tre dage målt i forhold til USA’s andel heraf.

Det amerikanske udspil tog man roligt på oliemarkedet, da initiativet mere blev anset som et signal til OPEC+ landene om at de skal øge produktionen end et seriøst angreb på selve prisdannelsen for råolie.

Balladen på olie- og finansmarkedet indtraf først fredag-lørdag efter paniske nyhedsoverskrifter om fremkomst i det sydlige Afrika af en ny og muligvis værre mutation af Corona, betegnet Omikron. Bortset fra argumentet i kraft af selve udbredelsens omfang, som tyder på en stærk profil i forhold til de utallige andre mutationer, findes der endnu ingen klarhed om alvoren i denne nye virusudgave.

Mediernes overdimensionerede udbredelse af ”Breaking News” udløste straks fornyet frygt. Verdens statsledere brugte øjeblikkets alvor til at fremsætte beroligende udtalelser. Ingen aner, hvad vi er op imod, men den politiske elite melder sig klar til kamp.

Olieprisen er kommet i centrum

Finansmarkedet holder næsten aldrig pause, og selv om Thanksgiving indebærer en lang weekend i USA, så er der delvis handel fredag. Alle andre markeder ruller videre men mangler det normale positive samspil med det største kapitalmarked i New York. Resultatet blev et drastisk dyk i olieprisen lørdag-søndag på de åbne markeder og i handelen blandt de aktører, som deltager aktivt 24/7 uanset hvor deres hovedkontor er placeret.

Reaktionen var angiveligt drevet af frygt for et nyt setback i den genrejsning af økonomien, som er i fuld gang. De følsomme punkter er fremdeles flyrejser, turisme og hertil knyttede byerhverv inden for hoteller, restauranter og underholdning. Aktier i disse brancher blev derfor udsat for nye udsalg og prisfald

Olieprisen dykkede, og der er siden torsdag tale om et ryk fra 82 dollar for Brent ned omkring 73 dollar før der kom gang i et rebound mandag til ca. 75,5 dollar. Et nyt tilbagefald er dog allerede indtrådt i dag tirsdag, så Brent er nået ned under det sidste lavpunkt med en pris på 71,5 dollar. Olieprisen er ude af kontrol.

Balladepunktet ser ud til at være et sammenstød af to kraftige, men modsatrettede forløb. I udgangspunktet før det nye afbræk lå prisniveauet for Brent over 80 dollar. Tilsyneladende var der store spekulative (”lange”) positioner i oliemarkedet, altså overvægt af finansielt orienterede aktører, der satsede på en yderligere prisstigning.

De satsede kort fortalt på, at årets positive trend i olieprisen endnu ikke var toppet. Jeg gættede selv på, at toppunktet vil blive ramt oppe i intervallet 90-95-100 dollar, og det er fortsat min ide. Olieforbruget vokser hurtigere end OPEC+ kvoteaftalen kan dække, og derfor er der et stramt marked og opadgående prispres.

Olieprisen er nemlig ikke alene meget følsom ud fra spekulation men også påvirket af adfærden fra OPEC+ kartellets side. De satser på at hæve prisen ved at holde igen på eksporten. På toppen af det kommer geopolitiske forviklinger, hvor Rusland kan blive ”straffet” med olieboykot, hvis Putin-regimet ikke holder sig på måtten over for Ukraine og Belarus. Så vil landets eksportbidrag på 9 mio. tønder i døgnet blive forstyrret men ikke bragt til ophør, da Kina er bagstopper for russisk salg og de ignorerer pres fra USA. Det kan udløse et boom i olieprisen og en decideret energikrise, hvor EU står i den mest sårbare stilling.

Se hele artiklen på EuroInvestor

Få adgang til alle fire modelporteføljer via ét abonnement, der gælder for et år ad gangen.

Vælg Din Ideelle Investeringsportefølje

To aktiesparekonto-porteføljer eller Fire aktieporteføljer

HALV-ÅRSABONNEMENT

To aktiesparekonto-porteføljer

Store, kortsigtede placeringer med henblik på at opnå et højt afkast. Profilen er høj risiko på det begrænsede beløb.


500 kr. / halvår

ÅRSABONNEMENT

Fire aktieporteføljer

Hver aktiemodelportefølje er en samling af 15-25 konkrete aktier indenfor et bestemt tema, fx bæredygtig omstilling. De fire modelporteføljer tilgodeser forskellige investeringshensigter og balancering af afkast og risiko.

1.500 kr. / år

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret med vores nyeste artikler og aktie-inspiration

Navn

Se her, hvordan vi håndterer dine oplysninger i vores privatlivspolitik. Det er muligt at afmelde til enhver tid.