Warren Buffett’s gang rundt om den varme grød: En klog tier i en ond tid

af | mar 25, 2021

Mangel på klare vurderinger og udsagn om tidens centrale emner i Warren Buffett’s nyeste statements har givet anledning til en række reaktioner.

Buffett har med god grund vundet respekt og anerkendelse for sin livslange indsats (han er født i 1930) og for sine normalt meget stringente udsagn om vigtige forhold i det amerikanske samfund. Det er næsten befriende at høre hans meninger, som ikke er formet ud fra de sædvanlige hensyn til tidens magtelite eller den herskende consensus med ”rigtige meninger”, der ofte er udtryk for populisme, økonomisk afhængighed og rygklapperi.

Der er nok at bekymre sig om efter Corona-nedlukningen i 2020 og en række socioøkonomiske forhold som udvikler sig faretruende. Hypotesen om menneskeskabt global opvarmning må finde sig i en pause.

Økonomien ville være endt i et voldsomt dyk, hvis der ikke var blevet åbnet på vidt gab for statsfinanserne. USA stod som et af de mest truede lande men klarede sig med kun 4 % i BNP-fald. Til gengæld eksploderede statsunderskuddet til så vidt vides 18-20 pct. af BNP. Det er uhørt i fredstid. Amerikanerne indførte nærmest en form for minimal-borgerløn med en check til næsten alle, og en ny omgang giv-penge-til-os-selv er på vej i år. De enorme udbetalinger dækkes ikke med skatter og regningerne skubbes ud i fremtiden i form af et stort ryk opad i statsgælden. I stedet hjælper centralbanken venligt ved at overtage en stor del af udbuddet for at forhindre/udskyde rentestigninger. EU er i 2020 blevet ramt af en lidt større nedgang i BNP (5-6 pct.), men værst er det gået ud over UK, som er groggy (minus 9-10 pct.).

Se hele artiklen på EuroInvestor