Udsigt til et turbulent efterår

af | aug 24, 2021

”Back to normal” efter Corona-nedlukningerne er den grundlæggende udvikling, men denne positive dynamik skal kæmpe imod en række modstandere.

Sådan ser situationen ud for de reale faktorer, og i sig selv burde pilen derfor pege opad – forbeholdet drejer sig nu pludselig om udsigt til en helt ny dagsorden, som endnu ikke er taget op, men venter: opgøret om ansvaret for det mislykkede 20 år lange felttog i Afghanistan, som udstiller USA og dets lydige europæiske følgesvendes fejltagelser. Epoken med USA som verdens reelt eneste supermagt og Pax Americana slutter muligvis nu. Hvis det bliver tilfældet, åbnes der op for en mere åben udvikling globalt, hvor de enkelte udfald fremover kan overraske.

På EuroInvestor fokuser vi jo mere snævert på aktiemarkedets formodede forløb i lyset af udsigten for den kommende tid. Her indgår også konsekvenserne af den interaktion, som kan tænkes at fremkomme mellem udviklingen i de reale økonomiske og politiske forhold på den ene side og finansmarkederne på den anden. På det punkt er aktier nu i centrum.

Rentemarkedet er væk – Aktierne bestemmer, og det er spændende men farligt

Aktiemarkedet har nemlig udvidet sin betydning i forhold til rentemarkedet (obligationer og bankrenteforhold). Det er konsekvensen af centralbankernes lempelige og stadig mere generøse pengepolitik. Det er ikke lykkedes at komme ud af denne blindgyde i tide på en ”ufarlig” måde, og derfor sidder man mere og mere fast. Hver gang, der opstår ny modgang, råbes der på hjælp fra Penge-brandvæsnet – selv om de tidligere tiltag endnu ikke var rullet tilbage. Man har arbejdet med pumperne siden Finanskrisen i 2008. Ikke godt med en dør i baglås.

Det minder i forfærdelig grad om situationen i Første Verdenskrig: Intet nyt fra Vestfronten. Frontlinjen holdt, men til sidst brød Tyskland i stedet sammen indefra, og så ophørte kampene omsider. Tre kejserriger, som for længst havde overlevet sig selv, blev blæst omkuld. Europa blev forvandlet, og desværre fik man opbygget en struktur som førte til en endnu værre storkrig, Anden Verdenskrig.

Udfaldet denne gang kan også ende med et kollaps på hjemmefronten, men verden er meget åben. Centralbankerne vil miste deres magtposition, hvis rentemarkedet pludselig kollapser. Det vil blive åbenbaret, at de overspillede deres rolle og havde mistet jordforbindelsen. Men det er en anden og virkelig farlig sag. Den tid, den sorg.

Se hele artiklen på EuroInvestor