Microsoft – USA’s svar på Novo Nordisk

af | mar 29, 2021

Med denne vurdering af giganten Microsoft indledes en serie af artikler med fokus på USA’s ledende FAANG+ aktier. Det er primært et forsøg på at se nøgternt på holdbarheden i det meget høje kursniveau. Er de pågældende aktier hver for sig en varmluftballon?

Som børspapir kan prisen sagtens stige endnu mere, hvis euforien fortsætter – og det er umuligt på forhånd at anslå punktet for et maksimum. Set ud fra et investeringsmæssigt synspunkt gælder det om at vurdere, om prisniveauet er Fair eller lidt/meget under-/overvurderet. Når fjederen bliver spændt, skal man overveje at sælge. Det er imidlertid lettere at følge med videre frem.

En generel drøftelse af begrebet bobler kan findes i Vincent Hendricks bog ”Spræng boblen”. Et kernepunkt for alle typer af bobler er, så vidt jeg husker forklaringerne, begrebet pluralistisk ignorance: man overvejer ikke selv en problematik men stoler på at andre (flertallet) vel allerede må have klaret denne afgørende opgave, og derfor kan man bare følge med strømmen. Det kan let ende som en boble og dermed gå galt.

Microsoft’s forretning

Selskabet har en ledende stilling inden for PC-styresystemer og software til praktisk brug hos professionelle (opgaver ved jobudførelse i erhvervsliv, offentlige sektor mv.) og hos private. Hertil kommer tilbud om indhold og spil mv. Førerpositionen er anerkendt, men det udgør dermed samtidig inspiration og invitation til konkurrence fra andre udbyderes side. Selskabets ekstremt høje indtjeningsevne udgør en lokkemad, som enhver kan forstå potentialet i. Overskudsgraden ligger på ca. 40 procent, og resultatgraden (nettoresultat efter skat i procent af omsætningen) er på ca. 33. Samtidig er det høje niveau (indtil videre) forbløffende robust. En lidt tricky del af forklaringen (på godt og ondt) er en imponerende evne til hele tiden at præstere vækst (+9 % årligt i de sidste 5 år) trods en allerede moden markedsposition. Det foregår ved tilføjelse af flere servicetilbud. Man balancerer dermed på en knivsæg: vækst/produktfornyelse. Man må frem for alt ikke gå i stå.

Se hele artiklen på EuroInvestor