Kan OL puste liv i Japans aktier?

af | jul 6, 2021

I næste måned (fra d. 23. juli) skal De Olympiske Lege afholdes i Japan efter at være blevet udskudt et år pga. Corona-epidemien. En ny aflysning i sidste time kan vel ikke udelukkes, men der satses på at løfte opgaven denne gang.

OL er ikke en begivenhed i aktiemæssig sammenhæng, men spørgsmålet er, om der alligevel kan fremkomme en positiv sidegevinst til gavn for det japanske aktiemarked, altså et skub opad i kursniveauet. Tid og opmærksomhed er også en begrænset ”ressource” for investorer og børsfolk, ligesom medierne vil sætte fokus på landets generelle forhold som en del af deres dækning. Derfor kan Japan nu få chance for at komme ind på lystavlen som et overset aktiemarked, og det er situationen.

I udgangspunktet er der nærmest tale om bevidst fravalg af Japan i porteføljerne, da landet og dets store koncerner i årevis ikke har kunnet tiltrække sig positiv interesse. Kursudviklingen har en helt anden historie bag sig end andre OECD-lande. Der var et spektakulært boom i 1980’erne fulgt af 20 år med nedtur og stabilisering, før genrejsningen omsider kom i gang fra slutningen af 2012.

Alt foregik i slow motion sammenlignet med det hidsige tempo, som et sådant forløb ville have udviklet sig til, hvis det var indtruffet på verdens førende børsmarked, New York. Japan har sine egne særprægede strukturforhold og adfærdsmønstre. Hensyn og ansvar for den brede samfundsudvikling med ønske om stabilitet, rolig og langsigtet udvikling er rodfæstet i kulturen. Selskabernes økonomi og relationer på kryds og tværs til andre firmaer og statsmagten gør det svært at begå sig som udenlandsk investor. Adfærdsmønsteret er meget anderledes end lige-på-og-hård vestlig kapitalisme. Det påvirker derfor også børsforholdene.

Se hele artiklen på EuroInvestor