FLSmidth tager et tigerspring ved købet af TK Mining – men det betales ved aktiesalg

af | aug 2, 2021

Købet vil få vidtrækkende betydning for FLSmidth og ser ud til at være et lovende, dynamisk initiativ med stor vægt. Anskaffelsen beløber sig til 2,4 mia. kroner.

Det kan sammenholdes med den nuværende kapitalindsats, der består af 8,4 mia. kroner i egenkapital og en nettogæld på 1,6 mia. kroner. Opgjort i arbejdspladser er der tale om 3.400 nye jobs i forhold til FLSmidth’s 10.189. Kort sagt er der tale om en udvidelse på 25-30 pct., men det foregår udelukkende i Mining divisionen, som vokser +50 pct. Cement er det andet virkefelt, som nu får relativt mindre vægt.

Aftalen indeholder 4-5 centrale punkter, som investorerne skal være opmærksomme på. For det første er TK Mining en stor forretning (større end jeg antog), for det andet er rentabiliteten svag med behov for et markant løft (bedre styring af tilbudsgivning, ordreudførelse og risiko), for det tredje er tidsforløbet usædvanligt langt (6½ måned med forhandlinger og yderligere mindst 12 måneder frem til overdragelsen kan finde sted), og for det fjerde ønsker FLSmidth-ledelsen at rejse kapital til betalingen via aktiemarkedet (formentlig 1,5-2,0 mia. kroner). Endvidere ser det ud til at TK Mining også rummer transportudstyr. Aktivitet inden for den type opgaver udførte FLSmidth (Bulk Material Handling) også selv tidligere, men det blev frasolgt i januar 2019 efter stort besvær. Hvordan passer det ind?

Lang forlovelse giver Sælgeren tid til at rydde op

Det har krævet et langt tilløb – med tysk grundighed – at få strikket en aftale sammen om køb af ThyssenKrupp’s aktiviteter inden for mineudstyr, TK Mining. Forhandlingerne har taget et halvt år, men ikke nok med det vil det vare mindst et år, før den faktiske overdragelse kan finde sted. Sendrægtighed er per definition negativ, da alt for mange ting udskydes, og medarbejdere vil sive bort. Godkendelse af aftalen hos myndigheder (og storkunder) er næppe så svær. Ejerskiftet vil først finde sted i 2. halvår 2022.

Se hele artiklen på EuroInvestor