Er aktienedturen overstået?

af | jun 3, 2022

Hovedspørgsmålet på aktiemarkedet er, om setback’et i kursniveauet er overstået, eller om vi står over for et yderligere ryk nedad, som vil indebære start på et bjørnemarked, altså en nedadgående trend.

Vi svæver fortsat oppe i nærheden af All Time High området for aktiekurserne. Regnet oppefra og ned er afstanden for de vigtigste indeks rundt 15 pct.

Advarselslampen begynder for alvor at blinke ved passage af -20 pct. Isen holder altså indtil videre. Spørgsmålet om start på et bjørnemarked er dermed ubesvaret set ud fra et kursteknisk synspunkt.

NASDAQ er trådt igennem isen

Den afgørende svækling i den sammenhæng er NASDAQ, altså de tidligere så ombejlede IT og Tech aktier – verdens fremtid ifølge en række begejstrede aktiefolk.

Det er en betænkelig struktur, at børsens spidspapirer nu peger mod Sydøst i aktiekurs.

Setback’et fremkom efter en kortvarig top i fjerde kvartal 2021 oppe over 15.000 med 16.000 som toppunkt. Adfærden blandt investorerne ved dannelse af denne bjergtinde-formation var for mig at se en koncentration af indsatsen fra IT-lovers side om de allerstørste navne på IT-listen, altså en slags ”Ekstranummer”.

Man solgte ud af de lidt lavere lag af IT-darling aktier. Håbet var blæst væk omkring deres evne til æde sig ind på topgruppens markedspositioner. Farvel til Me Too – The winner takes it all.

I år er disse stjerner imidlertid også faldet en efter en. IT-festen ser ud til at være forbi, men gammel kærlighed ruster ikke så let. Det forsinker kursnedturen for denne gruppe, som udgør verdens absolut største selskaber i børsværdi – og blomsten i USA’s erhvervsliv.

Indtil videre er konklusionen for denne førergruppe af aktier, at vi har undgået et IT-børskrak men påbegyndt en kraftig glidetur, som formentlig vil indebære et bjørnemarked for dette segment.

Perspektivet for de store NASDAQ-100 selskabers aktier er en L-formation. Det vandrette niveau kan tænkes at blive 10.000 +/- 10 pct.

Med dagens værdi på 11.994 er der 25 pct. i risiko nedad.

Spreder en nedtur sig ved flokmentalitet eller via indeksplaceringer

Den mest simple risiko er en spredning af kursfald fra IT-feltet til andre børser, hvor USA’s store, brede marked i første omgang vil stå for skud.

Da nedturen indtil videre er foregået langsomt og famlende (IT-optimismen vil ikke opgive ævred), er det lykkedes at undgå et børskrak og spredning af panik herfra. Så langt så godt.

Se hele artiklen på EuroInvestor