Aktiemæssigt taler det for en massiv sektorrotation

af | apr 9, 2021

Påvirkning af aktiemarkedet fra stigende inflation er på vej til at blive en vigtig problematik for investorerne.

De ydre økonomiske forhold i samfundsøkonomien ser nemlig ud til at ændre sig i retning af højere inflation – og spørgsmålet er så, hvordan og hvor kraftigt det vil udfolde sig. Det afgørende punkt bliver renteudviklingen.

Selv om inflationen burde repræsentere ouverturen og renten følge efter, så kan tingene jo risikere at forløbe anderledes i praksis, altså en pludselig ændring af de langsigtede forventninger til både inflation og rente – inden udviklingen for alvor er kommet i gang. Der er alt for mange aktører i gang på de glohede finansmarkeder, og det udgør jo i sig selv en fare for tumult.

Med det ekstremt lave renteniveau peger pilen i sagens natur opad, og det vil betyde modvind på aktiemarkedet. En moderat og langsom rentestigning er OK. Men et overraskende ryk opad vil få alle til at vågne op. Det vil udløse store kurstab på obligationer, men samtidig vil der omsider være et andet sted at placere sine penge. Spørgsmålet er omfang og tidspunkt. Før eller senere vil eventyret med gratis penge slutte. Jo længere tid denne normalisering udskydes (af politikere og deres tro følgesvende i centralbankerne), des større risiko for en dramatisk afsporing. Aktiekurserne er drevet op af de historisk lave renter, og det har givet en situation, hvor renteplaceringer ikke er et relevant alternativ.

Se hele artiklen på EuroInvestor