A.P. Møller fordobler indtjeningsmålet – boom’et fortsætter ind i fjerde kvartal

af | apr 27, 2021

Dagens opjustering kommer ikke som en overraskelse, men størrelsesmæssigt er en fordobling af den hidtidige (og kun to måneder gamle) guidance imponerende.

Der forventes nu en driftsindtjening (EBIT) i intervallet 9-11 mia. dollar (hidtil: 4,3-6,3 mia. doller), kort sagt fra ca. 5 til ca. 10 mia. dollar. Men det er en stor butik, og facit vil fremkomme efter en masse udsving, og udgifterne kan begynde at rykke opad. Signalet om verdens tilstand er udsigt til en stigning på 5-7 pct. i antal transporterede containere.

Drivkraften for indtjeningen er overophedning inden for containere efter en hurtig genstart af økonomien og et ekstra ryk i transporterne for at sikre lagre på et højt niveau. Prisstigninger på råmaterialer og komponenter skubber til prisen på færdige produkter, og tegn på cost push inflation udløser så en form for moderat ”hamstring” ved fremrykning af indkøb.

Fragtmængderne hos Maersk voksede i første kvartal med 5,7 pct., men priserne er steget 35 pct. Begge parametre øger bruttoavancebeløbet, men markant højere priser er nærmest Bonanza. Det afspejler høj følsomhed i et marked med begrænset overkapacitet, hvilket ellers er et kendetegn for udbydere med styksalg af pladser – uanset om det drejer sig om plads til containere på skibe eller paller på lastbiler. I det øjeblik kunder og speditører opdager, at der er begyndende flaskehalse, får udbyderne på ny pricing power. Koen skal malkes.

Se hele artiklen på EuroInvestor