Vestas-konkurrent kan ændre branchen

af | nov 24, 2021

Strukturen i vindmøllebranchen ser ud til at stå over for en markant forandring.

General Electric vil splitte sin store koncern op i tre dele. Det vil indebære, at energiaktiviteterne i løbet af 2024 skal børsnoteres som et nyt, selvstændigt selskab.

Oplægget lyder på, at det skal omfatte tre af de nuværende segmenter: GE Renewable Energy, GE Power og GE Digital. Vindmøller indgår i førstnævnte, men aktiviteten vil ikke fremstå som et isoleret børsselskab, som det kendes fra Siemens Gamesa Renewable Energy.

Profilen ser mere ud til at blive en parallel til Siemens Energy, som blev udspaltet fra Siemens, moderselskabet, og omfatter en række aktiviteter inden for elproduktion.

Det er Siemens Energy (børskode: ENR), som ejer aktiemajoriteten i Siemens Gamesa. Siemens er altså en form for tretrinsraket.

Strukturen åbnes

Målet med opsplitningen hos GE er at skaffe mulighed for en stor forbedring af værdien af den enorme koncern efter en lang årrække med skuffende udvikling. Første led kommer i 2023 med udspaltning af GE Healthcare (udstyr til scanning mv.) som et nyt børsselskab.

Denne virksomhed burde kunne opnå en høj markedsværdi. Et sikkert kort i planen, men det er GE-energiselskaberne ikke.

GE’s aktiviteter inden for energifremstilling består i en blanding af produktkompetencer og evnen til projekthåndtering. Risikoprofilen er derfor høj.

Starten på et boom inden for offhore-vindmøller skal til at tage fart i løbet af 2022-23 og så buldre afsted 20-30 år frem eller mere.

Aktiemæssigt kan det for GE udvikle sig til enten en drøm eller en gyser afhængig af evnen til at gennemføre dette kvantespring i hele vindmølleforretningen.

Vestas og Siemens Gamesa står med samme udfordring, men de må vurderes at have et teknologisk og erfaringsmæssigt forspring i forhold til GE. Offshore-vindmøller vil blive det afgørende vækstområde i 2020’erne, mens opgaver på land vil køre afsted i en mere støt udvikling.

Der foreligger ikke noget om snedige bindinger ved at lade en stor aktiepost forblive liggende hos GE (moderselskab). Den form for halve løsninger ses ofte i Europa, mens man i USA går mere stringent frem. Enten-Eller.

Se hele artiklen på EuroInvestor