Teknisk analyse – og VIX-børsens seismograf

af | jul 2, 2021

Teknisk analyse af kursudvikling har udviklet sig til at omfatte en række metoder.

Databaser og IT giver gode muligheder. Der er indædte fortalere og tilhængere af udvalgte indikatorer – ofte bruges der flere signaler, som så vurderes samlet for at komme frem til en konklusion. Ideen i teknisk analyse er at aflure markedet sine hemmeligheder, idet adfærden med prisdannelse og handelsomfang udtrykker ”markedets indre stemme” – og markedet har altid ret, påstås det.

Teknisk analyse af kursudvikling har udviklet sig til at omfatte en række metoder. Databaser og IT giver gode muligheder. Der er indædte fortalere og tilhængere af udvalgte indikatorer – ofte bruges der flere signaler, som så vurderes samlet for at komme frem til en konklusion. Ideen i teknisk analyse er at aflure markedet sine hemmeligheder, idet adfærden med prisdannelse og handelsomfang udtrykker ”markedets indre stemme” – og markedet har altid ret, påstås det.

Hvis man formår at udgrunde kurskurvernes udvikling nogenlunde korrekt, kan man med andre ord få indtryk af situationen og dermed et godt udgangspunkt for at vurdere udviklingen fremover. Men det er ikke så let, som det er sagt. De Andre Kan Også Læse Og Skrive (DAKOLOS). Kurskurverne er til rådighed for alle, så gå bare ind i kampen om fortolkning. Konkurrencen i dette felt burde være hård. Da det ikke synes at være tilfældet, må konklusionen være, at folk i bred almindelighed ikke mener, at den form for analyse er værd at bruge tid på. Dermed får de udvalgte dette felt i fred.

Et simpelt men afgørende spørgsmål om teknisk analyse lyder: ser du det, som du tror, eller tror du det, som du ser? Teknisk analyse skal helst bestå i det sidste, og så skal du reelt koble hjernen fra! Hvem tør det?

Se hele artiklen på EuroInvestor