Rentefestens kapitalgevinster findes på boligmarkedet

af | jun 1, 2021

Corona-nedlukningerne i 2020 og videre ind i 2021 udløste ikke fald i priserne på ejerboliger men tværtimod et overraskende stort løft på +16 pct. for huse og +13 pct. for ejerlejligheder opgjort i løbet af 12 måneder (marts/marts).

Huse overhaler omsider lejligheder i tempo. Det indikerer sandsynligvis en sideeffekt fra Corona-isolationen, hvor folk ikke bare vil have mere plads i deres bolig men også lys og luft.

Værdien af ejerboligen udgør det økonomiske kernepunkt for de bærende årgange i det danske samfund. Deres humør og overbærenhed med den storstilede skattefinansierede omfordeling holdes oppe af de store sidegevinster i form af stigende boligpriser, altså kapitalgevinster. Venstrefløjen omtalte det tidligere som ”arbejdsfrie gevinster”, men det udtryk har de tilsyneladende glemt.

Vi lever i en fantastisk tid. De svage får hjælp af de rige ved statens mellemkomst som lovgiver i form af støtteordninger, der betales af de ekstremt høje skatter. Samtidig får de rige adgang til at optage billige lån til finansiering af ejerboliger, og de kan så opnå gevaldige kapitalgevinster på dette aktiv – så længe boligpriserne vel at mærke fortsætter med at stige. Hurra, hvor går det godt for os alle. Men hvem får mest? Hvem vil klare sig bedst, hvis udviklingen begynder at køre den modsatte vej? Stikker vi blår i øjnene på os selv? Det ligner komikeren Fleksnes’ opskrift på at skabe tilfredshed i Norge: Alle skal have mere i indkomst end de andre!

Se hele artiklen på EuroInvestor