Fuld fart frem hos Zealand Pharma

af | mar 15, 2021

Selskabet er nået frem til tidspunktet for FDA-godkendelse af det første produkt udviklet for egen regning. Afgørelsen påregnes i løbet af marts.

Zealand nåede faktisk også i mål med GLP-1 stoffet Lixisenatide, men det foregik under en aftale med Sanofi som den aktive ejer. Her fik Zealand sine betalinger via milepæle og royalty af salgsindtægterne, altså indirekte. Der var tale om et konkurrerende produkt til Novo Nordisk’s GLP-1 succes Victoza (type 2 diabetes). Zealand har efterfølgende afhændet disse produktrettigheder. I sig selv er godkendelse af et udviklingsselskabs første produkt skælsættende, da man herved opnår en blåstempling med dokumentation af firmaets faglige dygtighed og evne til at klare et ekstremt højt kvalitetsniveau.

Navnet på selskabets første fuldt ejede R&D-projekt er Dasiglucagon. Produktet skal anvendes mod for lavt blodsukker, og derfor er målgruppen primært type 1 diabetikere (insulinbehandling). Der er tale om et sukkerstof med stabilitet og holdbarhed, således at det er klart til brug i en injektionspen (HypoPal) ved nødsituationer. Der er med andre ord ikke tale om medicin til helbredelse af sygdom. En nødpen skal fungere perfekt, da der er tale om akut fare med risiko for dødsfald eller coma. Zealand forventer som nævnt at opnå godkendelse hos FDA i løbet af denne måned. Ud over brug som aktivt stof i nødpennen, satser Zealand også på andre anvendelsesformer for stoffet. Særlig interessant er brug i en ny type insulinpumpe (iLet), der anvender Dasiglucagon som modvægt.

Se hele artiklen på EuroInvestor