Er et IT-krak på vej?

af | maj 21, 2021

Easy come, easy go.

Det kan blive resultatet for de seneste års vinderaktier inden for IT, hvor USA indtager den dominerende rolle. Formuegevinsterne er enorme – på papiret. FANG+ gruppen omfatter de ledende digitale IT-firmaer, og de har ført an i boom’et for selskaber med tilbud på nyeformer for digitale services af alle mulige slags. Egentlig produktion af varer er begrænset (Apple).

Argumentet for deres styrke og voksende dominans lyder igen og igen: The winner takes it all. Det er genbrug af et slogan fra Microsoft’s storhedstid med styresystemer og software til PC’er. Dermed indikerer de pågældende kolportører af denne ”story telling”, at det også vil lykkes for FANG+ selskaberne at opbygge en monopollignende position i deres respektive markeder med udsigt til enorm vækst og indtjening. De vil kort sagt erobre alt.

Internettet vil øge konkurrencen

Ude i den virkelige verden ser det modsatte faktisk ud til at være tilfældet. Internettet udgør en åben platform for konkurrence og hurtig udvikling. FANG+ selskaberne har bare ved hjælp af økonomisk styrke, positiv politisk hjælp og dygtig IT-teknik/produktudvikling formået at placere sig forrest. De har benyttet sig af aggressive forretningskoncepter. De er parat til at mase sig ind i de ønskede markeder uden indtjening, hvorefter markedspositionen i anden halvleg udnyttes til at hæve priserne og der gøres brug af de data, som forbrugere og virksomheder har givet dem adgang til.

Se hele artiklen på EuroInvestor