C25-listen: Farven rød – overvurderede aktier

af | okt 19, 2021

I en række artikler vil jeg prøve at bringe min mening om samtlige 24 selskaber på den danske hovedliste. A.P. Møller – Mærsk optager nemlig to pladser med både A- og B-aktien repræsenteret.

Det sker i forlængelse af artiklen om “Tid til eftersyn” af porteføljer placeret i de ledende danske aktier. Pointen er, at potentialet er ved at være opbrugt eller endog overanstrengt i en række store danske aktier, som har overgået sig selv i børsmæssig succes og dermed må anses for overvurderede. Samtidig ser der ud til at være et omskift på vej i aktiemarkedet som helhed væk fra udvalgte Superperformers til mere konjunkturafhængige selskaber. Det peger i retning af svagere afkastudsigt for de danske C25-aktier end hidtil, hvor høj kvalitet/robusthed fra nicheorientering var trumfkortet. Alting har en tid, og tider skifter.

Gennemgangen af aktierne og selskaberne er udtryk for min vurdering af den nuværende situation på aktiemarkedet og udsigterne fremover. Men der er mange andre meninger om fremtiden. Aktiemarkedet er alles kamp mod alle, hvor udfaldet er et åbnet spil. Der indtræffer ofte overraskende forløb. Derfor bør hver enkelt læser af disse artikler overveje sit aktieudpluk ud fra vedkommendes egen opfattelse og kun benytte mit input som en ”second opinion”.

Da det hele skal have operationel værdi begynder jeg med min liste over C25-aktier med en ”toppish” kursniveau, altså aktier som er kørt træt og løbet tør for benzin. Opdriften ser ud til at være udtømt. Farven i lyskurven er Rød.

Højt prissatte og trætte aktier

I denne gruppe vil jeg placere følgende C25-selskaber: Chr. HansenColoplastDSVNetcompanyNovo NordiskNovozymesRoyal UnibrewSimCorpTryg plus muligvis to centrale grønne aktier, Vestas og Ørsted.

Aktiemæssigt har de groft sagt i årevis været ”one way tickets”, som ikke har været udfordret af udsalg, modreaktioner eller angreb forårsaget af dårlige nyheder. Selskabernes ledelse skal roses for at holde deres sti ren, og derigennem har de betjent det investerende publikum ud fra den gamle lærebog fra husholdningsskolen: Ro, renlighed og regelmæssighed. Overskudsgraden har været høj og robust, mens der vækstmæssigt ikke har været tale om spektakulære præstationer men pæn evne til at kravle opad. Fokus har været lagt på rentabilitet, altså prioritering af aktionærerne frem for andre interessegrupper i og rundt om virksomheden. Opkøb af egne aktier er også benyttet for at give ekstra rygvind til børskursen.

Den modsatte mekanik med at hente penge via børsmarkedet er kun blevet brugt af Tryg i år. Til gengæld er det foregået i et enormt format på ca. 40 mia. kroner, når alt indregnes – muligvis returneres 4 mia. kroner, når salget af halvparten i Codan bliver betalt. DSV har reelt også benyttet aktieudstedelser, men det er foregået fra en positiv vinkel, nemlig adgang til fortsat ejerskab for aktionærerne i Panalpina og tilsvarende udstedelse af aktier ved opkøbet af Global Integrated Logistics.

Se hele artiklen på EuroInvestor