Turbulensen på aktiebørserne er udtryk for en korrektion

af | sep 21, 2021

Spørgsmålet til øjeblikkets situation på børsmarkedet lyder: Er der tale om almindelig børsuro (så vi forbliver inde i Bollinger-kanalen, dvs. max. 5-8 pct. i udsving nedad), eller er det en væsentlig korrektion i form af en reel test af markedets styrke (et dyk på 10-15 pct. i udsving nedad), eller er det begyndelsen på en virkelig nedtur med et Bear Market (mere end 20 pct. i udsving nedad og risiko for start af en nedadgående spiral)?

Mit gæt er punkt 2, altså en korrektion af væsentlig dimension uden at bunden går ud af markedet. Men i USA er IT-aktierne (FAANG+) så højt prissat, at de isoleret set kan falde som en sten. Hvis alt går galt, kan det rive andre markeder med sig i faldet, altså en form for børskrak.

Den operationelle fremgangsmåde må hver investor selv finde frem til i forhold til sin egen opfattelse af markedsudsigterne inden for den ønskede tidsramme fremad, sit temperament og evnen til at styre risikoforhold samt den økonomiske råstyrke. Mange vil geare ned for de mest dristige placeringer og så forholde sig i ro indtil en mulig storm er overstået. En sådan linje vil jeg selv prøve at gennemføre. Det er jo ikke verdens ende, og det afgørende omskift til et flerårigt Bear Market kommer næppe nu.

Min langsigtede ide er et mat marked i USA i de næste par år (med stor nedtursrisiko for FAANG+), mens Europa har mulighed og plads til en ny optur, når efterårsstormen er overstået (Danmark vil dog underperforme).

Man må holde godt øje med tegn på bølger i markedet, hvor der kan blive sat gang i massive udsalg. Alt for mange har år efter år opført sig på samme måde (indeksvægtning). Denne flokmentalitet udgør i sig selv en potentiel bombe (kritisk masse som i en atomladning).

Mit gæt på efterårets forløb er, at turbulensen i aktiemarkedet kan føre til reorganisering af porteføljerne i retning af en sektorrotation væk fra USA’s hotte IT-førerskabsaktier (FAANG+) over mod aktier i virksomheder med en stærk stilling inden for fremstilling (herunder High Tech produkter med både hardware og software indhold) og forbrugerorientering (handel og service). Kort sagt fra New Economy til Old Economy selskaber, som har lært sig at benytte moderne IT og e-handel. Det bliver et comeback til firmaer, som gør gavn med det de vitterlig bidrager med til samfundsøkonomien og ikke bare lever af at mase sig ind som mellemhandlere via nye tilbud med moderne e-handelsservice. Back to basis – til virkeligheden.

For mange penge har jagtet de samme Hot Stocks i USA

De vigtigste markeder har et kursniveau oppe omkring All Time High. De vigtigste undtagelser er Japan og Kina (og Hong Kong) samt nogle europæiske lande. USA har formået at cementere sin førerrolle inden for aktier – uagtet landets position som verdens supermagt er ved at smuldre indefra med afindustrialisering og store indre sociale/politiske spændinger. Vi er på vej mod en hel anden verdensorden, hvor Vestlandene mister indflydelse og bliver udfordret af to kommende stormagter, Kina og Indien. Rusland er en militær Joker og kun økonomisk vigtig inden for olie og naturgas. Muligvis (det må man håbe) er tiden med en superliga af førende nationer ved at være helt forbi.

Se hele artiklen på EuroInvestor